Moedermelk is de belangrijkste bron van voedingsstoffen voor pasgeborenen. De melk bevat zoveel bijzondere eigenschappen, dat men het ook wel het ‘vloeibare goud’ noemt.
Moedermelk is de meest volmaakte voeding voor baby’s tot 6 maanden. Het helpt het afweersysteem van uw kind op gang te brengen en beschermt tegen bepaalde infecties en ziekten. Moedermelk bevat bovendien melatonine, een stofje waar uw baby slaperig van wordt.
Ook u als kersverse moeder vaart wel bij het geven van borstvoeding. Er zijn maar liefst 1000 calorieën per dag nodig om melk te produceren. En dat komt goed uit als u wat zwangerschapskilo’s kwijt wilt raken.

 

Kolven is dus goud waard

Inderdaad. Uw moedermelk is de enigste voedingsbron die uw baby in de eerste 6 maanden goed kan verdragen. Soms is het niet mogelijk uw kind de borst te geven. Het werk roept, u gaat een dagje op pad of een avondje sporten.  Ook komt het voor dat uw kindje niet aan de borst gelegd wil worden, maar werkt een flesje juist wel.
In deze gevallen is kolven de ideale oplossing. Uw kostbare moedermelk kunt u opvangen door een borstkolf te gebruiken. De opgevangen, verse melk kunt u zonder risico maximaal 10 uur bewaren bij een kamertemperatuur van 20 graden. Zet u de flesjes melk in de koelkast, dan blijft de melk zelfs 8 dagen goed. Wilt u een voorraadje aanleggen, dan kunt u de melk binnen 24 uur invriezen in zakjes of in een fles. Het handigst is de melk in afgemeten porties in te vriezen zodat u de juiste hoeveelheid voeding kunt ontdooien.

 

Kies de borstkolf die bij u past

Wilt u incidenteel uw borsten afkolven, dan is een handkolf geschikt. Het handmatig kolven vraagt echter wel om wat oefening. De onderlinge verschillen in prijs van handmatige borstkolven zijn groot, maar liggen aanzienlijk lager dan de elektrische exemplaren. Wij adviseren u te kiezen voor een goede kwaliteit kolf, bijvoorbeeld voor een Medela borstkolf. Medela heeft A-kwaliteit borstkolven, zowel voor handmatig gebruik als in elektrische uitvoeringen. Het is ook mogelijk elektrische Medela borstkolven te huren.

Een elektrische borstkolf is aan te raden wanneer u dagelijks gaat kolven. Er zijn ook exemplaren die op batterijen werken (houd reserve batterijen bij de hand!) en exemplaren die zijn voorzien van een oplaadbare accu. Zo bent u niet afhankelijk van een stopcontact.
Er zijn eenzijdige en dubbelzijdige borstkolven te koop. Bij de eenzijdige borstkolf bent u uiteraard meer tijd kwijt dan bij een dubbelzijdige, omdat de laatste beide borsten tegelijk afkolft. Daarentegen is een enkele borstkolf makkelijker mee te nemen naar bijvoorbeeld uw werk. De kolf past in elke damestas en u kunt ongehinderd en desgewenst ongezien uw borsten afkolven.
Er zijn ook dubbelzijdige elektrische borstkolven die handsfree werken.

Belangrijk: zorg voor een goed passend borstschild

Het is erg belangrijk dat u de juiste maat borstschild bij het kolven gebruikt. Het voorkomt beschadiging van uw tepel. Een goed passend borstschild stimuleert de melkproductie en zorgt voor het goed legen van uw borst. Tijdens het kolven zal uw borst ritmisch bewegen. Bij een te klein borstschild kan uw tepel niet vrij in de tunnel van het schild bewegen. Is het schild te groot, dan wordt de tepel te ver in de tunnel getrokken of sluit het schild niet luchtdicht aan.

Een niet goed passend borstschild kan leiden tot tepelkloven. Dit is pijnlijk en zorgt voor veel ongemak. Raadpleeg het consultatiebureau of uw arts wanneer u klachten heeft.

 

Hygiënetips voor u en uw kindje

Het is zeker bij een pasgeborene van belang dat u hygiënisch te werk gaat. Was uw handen voordat u gaat kolven en steriliseer het kolfmateriaal en de flesjes. Het is verstandig pas nadat uw baby 4 maanden oud is, de materialen en flesjes in de vaatwasmachine te reinigen of in een heet sopje.

Flesjes kunt u het beste bewaren achter in de koelkast. Vriest u de melk in, gebruik dan een aparte lade en voorzie de in te vriezen porties van de kolfdatum. Gaat u op pad met uw kindje, vervoer dan de melk gekoeld, bijvoorbeeld in een koeltas.

Bronnen: Medela – http://www.medela.nl/borstvoeding