Een eerste zwangerschap leidt in meer dan 10% van de gevallen tot een verhoogde bloeddruk. Steeds meer vrouwen kiezen er daarom voor om naast de controles bij de verloskundige ook thuis de bloeddruk te meten. Maar hoe ervaren zwangere dames de gebruiksvriendelijkheid van bloeddrukmeters? En welke elementen spelen hierin een belangrijke rol?

 

Gebruiksvriendelijkheid bloeddrukmeters

Shopvoorgezondheid.nl organiseerde een bloeddrukmetertest om het antwoord op bovenstaande vragen te kunnen geven. Berry van Middendorp legt uit: “De meeste bloeddrukmetertesten worden bloeddrukmeteronder senioren uitgevoerd. Ook de meters zelf zijn voor deze doelgroep ontworpen: met extra grote druktoetsen en afleesschermen om het gebruik eenvoudig te maken. Maar sluit dit ook aan bij de wensen van een jonge vrouwen? Wij wilden dit graag onderzoeken. ”

 

Testopzet

Voor de test werd een panel van zwangere dames samengesteld. Zij hebben 8 populaire bloeddrukmeters onder de loep genomen, waarbij vooral is gekeken naar de gebruiksaanwijzing, het manchet, de bedieningsknoppen, het aflezen van de waarden en het geheugen van de bloeddrukmeters. Per onderdeel werd een beoordeling gegeven, zodat het eenvoudig mogelijk is verschillende modellen bloeddrukmeters te vergelijken.

 

Comfort en handleiding zijn aandachtspunten

Uit de test blijkt vooral dat de duidelijkheid van de handleiding en het comfort van het manchet aandachtspunten moeten zijn voor fabrikanten. In de handleiding mist soms een Nederlandse vertaling en er wordt regelmatig een onoverzichtelijke hoeveelheid informatie aangeboden. Op het terrein van “comfort van het manchet” is een wisselend beeld te zien. Het oppompen van manchetten wordt bij enkele bloeddrukmeters als pijnlijk ervaren. Andere modellen voelen juist comfortabel aan.

 

Alle beoordelingen van het testpanel zijn verzameld en verwerkt in een praktisch verslag. Dit kan worden teruggelezen op Shopvoorgezondheid.nl/bloeddrukmeters. Op de website is ook een videoverslag te vinden. Daarin blikken enkele testpanel-leden terug op de test en geven hun mening over de zin en onzin van bloeddrukmeting thuis.