jacuzzi tijdens de zwangerschapTijdens de zwangerschap gebeurt er veel met je lichaam. En niet altijd even leuke dingen. Zwanger zijn kan namelijk gepaard gaan met veel verschillende kwalen. Vooral rugpijn is een veel voorkomende klacht. De warmte van een sauna of Jacuzzi kan die klacht verminderen, maar zijn die hoge temperaturen wel goed voor de zwangerschap? Daar geven we in dit artikel duidelijkheid over.

Er wordt vaak gezegd dat je de Jacuzzi moet mijden tijdens de zwangerschap, maar dit is onterecht. Gebruik maken van de Jacuzzi tijdens de zwangerschap is vaak geen enkel probleem.  Het is zelfs aan te raden om regelmatig van een Jacuzzi te genieten als je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap dien je zoveel mogelijk stress te vermijden. De Jacuzzi kan daarbij helpen. Het warme water en de bruisende massagejets maken je rustig en relaxed en kunnen eventuele stress dus laten verdwijnen. Wel dien je te letten op de temperatuur van het water. Aangeraden wordt om deze niet hoger in te stellen dan 38° Celsius.

Sauna tijdens de zwangerschap

In tegenstelling tot gebruik van de Jacuzzi, is gebruik van de sauna niet geheel zonder risico’s tijdens de zwangerschap. In een sauna is de temperatuur een stuk hoger dan in de Jacuzzi, waardoor de gevolgen voor het lichaam groter zijn. Maak je regelmatig gebruik van de sauna, dan kun je daar tijdens de zwangerschap vaak wel mee doorgaan, maar wees wel voorzichtig. De lichaamstemperatuur kan enkele graden stijgen en dat kan vooral in het begin en aan het eind van de zwangerschap voor complicaties zorgen. Aangeraden wordt dan ook om de eerste drie maanden en de laatste weken van de zwangerschap de sauna te mijden. Heb je weinig of geen ervaring met de sauna? Dan is gebruik van de sauna tijdens de gehele zwangerschap af te raden. Maar het is het belangrijkst om gewoon goed naar je lichaam te luisteren. Iedereen reageert namelijk weer anders op de sauna. Daarbij kun je altijd persoonlijk advies krijgen van je gynaecoloog.