Voor elke ouder, staat de gezondheid en veiligheid van zijn/haar baby bovenaan de prioriteitenlijst. We doen alles om ons kleintje te beschermen en we zijn niet bang om dat extra beetje uit te geven voor de veiligheid van onze baby. Dit komt in meerdere vormen voor. We kopen de veiligste autostoel, of de meest comfortabele kinderwagen.

Soms is het echter zo dat er gevaren loeren in plekken waar we dat totaal niet in verwachten. Om dit gevaar beter te begrijpen moeten we eerst kijken naar onze kinderen zelf!

Ietswat weinig ouders weten, is dat een baby 50% meer inademt per kilogram dan een volwassenen. Het is ook hierom dat het uitermate belangrijk is om niet bij een kind te roken.

Tijdens het schrijven van onze koopgids omtrent het kopen van het beste stofzuiger. Kwamen wij erachter dat een huishoudelijk apparaat net zo verantwoordelijk kan zijn bij als het neerkomt op de gezondheid van je baby. Tijdens ons onderzoek vonden wij een Australische studie waaruit bleek dat goedkopere stofzuigers over het algemeen meer kwaad deden dan goed, als je naar luchtvervuiling keek.

Deze over algemeen oudere/goedkopere stofzuigers spuwen veel meer stof en bacteriën de lucht in dan dat ze opzuigen. Dit kwam mede door twee factoren. Namelijk dat de stofzuiger niet regelmatig werd schoongemaakt. Maar ook dat oudere of goedkopere merken stofzuigers geen speciale filter ( zoals een HEPA – filter) hadden om de narigheid niet weer uit te spuwen. Het gevolg hiervan is dat de kans op infecties en allergie (zowel je kind als jezelf ) vele malen vergroot wordt!

Uit het onderzoek bleek zelfs dat hierdoor de lucht binnenshuis meer contaminatie bevat dan de lucht buiten. Viviana Temino, een assistent professor voor immunology, gaf als advies om extra raadzaam te zijn met oudere stofzuigers. “Het is belangrijk om je stofzuiger regelmatig schoon te maken zodat de filters binnen het apparaat goed hun werk kunnen doen!”. Daarnaast gaf ze het advies om tapijten en kleden regelmatig te wassen in heet water, om stofmijt en andere allergenen te doden.

Kortom, een ouderwetse stofzuiger is zowel ongezond voor kinderen als volwassenen. We raden sterk aan dat je deze stofzuigers regelmatig reinigt of dat je voor een nieuwere model gaat die een HEPA- filter gebruikt ( lees onze koopgids eventueel voor meer informatie).