Wie zoekt naar informatie over eten en zwangerschap, komt de meest uiteenlopende informatie tegen. Gezond eten is natuurlijk van het grootste belang. Door gezonde voeding krijg jij genoeg energie, vitaminen en mineralen binnen om de baby zich gezond te laten ontwikkelen. Het is dus belangrijk om zowel voor als tijdens de zwangerschap gezond te eten en te drinken. Maar vergeet ook vooral de periode na de zwangerschap niet. Deze periode wordt door veel vrouwen overgeslagen. Onder het mom van “Ik mag weer” wordt er vaak een stuk ongezonder gegeten en gedronken. In dit artikel leggen we je uit waarom je dat beter niet kan doen.

Wat is gezond eten en drinken?

De definitie van “gezond eten en drinken” kan voor iedereen verschillend zijn. Maar onder gezonde voeding wordt doorgaans verstaan:
– Voeding waarin een eerlijke, nette verdeling van eiwitten, vetten en koolhydraten is;
– Voeding waarmee je alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt;
– Gevarieerd (en zeker niet elke dag hetzelfde);
– Producten die je eerlijke energie leveren (en niet schijnenergie, zoals veel suikers doen).
De wijze waarin voeding al dan niet bestempeld kan worden als gezond, hangt dus van een aantal factoren af. Veel vrouwen gaan, uit onzekerheid en onwetendheid, uit van een koolhydraatarm, vetarm of caloriearm dieet. Maar daarmee vergeten ze dat veel energie juist uit koolhydraten, eiwitten en vetten moet komen.
Het is dus niet gezond om ergens helemaal mee te stoppen, maar het is wel belangrijk om voeding zo natuurlijk mogelijk te houden. Wanneer je je houdt aan de volgende richtlijnen, zit je goed:
– Eet veel groenten en fruit;
– Vul dit aan met rijst, aardappels en pasta (maar doe dit niet te overdadig);
– Pas op met zoute voeding en voeding met veel suikers;
– Wissel vlees en vis af (of zoek naar vegetarische alternatieven op basis van soja).

Even over koolhydraten

Er is veel onduidelijkheid over koolhydraten. Dat komt door de enthousiaste reacties op een koolhydraatarm dieet, waarbij koolhydraten tot een minimum zijn beperkt.
Maar koolhydraten zijn juist heel belangrijk voor zowel jou als je kindje. Koolhydraten leveren energie. Krijg je te weinig koolhydraten binnen? Dan leidt dat tot vermoeidheid en kan het zelfs resulteren in vreetbuien (waardoor je tijdens je zwangerschap ongezond veel aankomt).
Waar je wel rekening mee moet houden is dat je door allerlei hormonen minder gevoelig wordt voor insuline. Zeker in het tweede en derde trimester van je zwangerschap heb je meer insuline nodig. Deze stof haal je uit koolhydraten.
Mocht het je alvleesklier niet lukken om extra insuline te maken (omdat je te weinig van de benodigde suikers binnenkrijgt) kan dat tot zwangerschapsdiabetes leiden. Wanneer dit het geval is, kan een speciaal dieet helpen. Dit wordt dan in overleg met je huisarts en verloskundige bepaald.
Laat je dus niet op het verkeerde been zetten. Een koolhydraatarm dieet kun je prima volgen, maar een goed koolhydraatarm dieet sluit geen koolhydraten uit. Het zorgt er alleen voor dat je de goede koolhydraten tot je neemt.

Gezond eten voor en tijdens de zwangerschap

Al voor je zwangerschap moet je bezig zijn met gezonde voeding. Natuurlijk hoort ieder mens dat te zijn, maar helaas is dat niet vanzelfsprekend.
Wanneer je gezond eet voor je zwangerschap hoef je tijdens de zwangerschap veel minder aanpassingen te doen, maar ook is de kans op een goed verloop van je zwangerschap beter als je altijd gezond bent geweest.
Stel je voor dat je zwanger bent, maar tegelijkertijd te kampen hebt met een te hoog cholesterol, een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en ga zo maar door? Dat is geen gezonde situatie en door op je voeding te letten, kun je die situatie voor zijn.
Tijdens de zwangerschap is het natuurlijk van het grootste belang dat je gezond eet en drinkt, omdat de baby alles binnen krijgt via je navelstreng. Wat jij eet en drinkt, komt uiteindelijk ook bij je kindje terecht. Vet en ongezonde voeding kunnen dan ook al op zeer jonge leeftijd voor problemen zorgen.
Los van je kindje is het ook voor jezelf fijn om tijdens de zwangerschap gezond te eten en drinken. Want hierdoor krijg je energie (die je echt hard nodig zal hebben), uithoudingsvermogen en een beter gevoel. Mensen die gezond eten zitten niet voor niks lekkerder in hun vel.

Na de zwangerschap

Je zal niet de eerste vrouw zijn die direct na de zwangerschap alle goede maatregelen laat varen. Waarom? Omdat ze snakt naar ongezonde voeding en het eet- en drinkpatroon van voor de zwangerschap weer wil oppakken.
Natuurlijk is het niet erg om af en toe eens te zondigen en iets te eten of te drinken wat misschien niet helemaal gezond is, maar besef je wel dat je kind nog steeds doorkrijgt wat jij eet. Wanneer je borstvoeding geeft wordt de moedermelk gemaakt op basis van de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt.
Je geeft hiermee dus een heel groot stuk van je voeding (ongezond of gezond) door aan je pasgeboren baby.
Oh, gelukkig! Je geeft geen borstvoeding!
In dat geval is het nog altijd belangrijk om op je voeding te letten, want je hoort het goede voorbeeld te geven aan je zoon of dochter. Dat begint al direct na de geboorte, want anders blijft een ongezonde gewoonte gewoon doorgroeien. Daarnaast is het voor jezelf belangrijk om gezond te blijven eten en drinken. Denk aan een sterkere weerstand, meer vatbaar zijn tegen griepjes en ziektes. Wat bedenk maar dat het krijgen van een baby ook wat met je gestel heeft gedaan. Het beste is dus om direct na de zwangerschap ook gewoon gezond te gaan eten en drinken.
Dat is beter voor de baby, maar ook zeker beter voor jou.

Tips en adviezen

Hieronder volgt nog een aantal tips en adviezen voor vrouwen die het beste uit de voeding in hun zwangerschap willen halen:
– Vul voeding die je niet kunt eten (bijvoorbeeld omdat je vegetariër of pescotariër bent) aan met vitaminen om alle voedingsstoffen binnen te krijgen;
– Doe voorzichtig met thee en koffie (theïne, cafeïne kunnen een negatief effect hebben op je bloeddruk en hartslag);
– Drink veel water (ook voor een maaltijd kan het helpen om water te drinken, zodat je minder honger hebt);
– Eet genoeg (en zeker niet te weinig).
Wanneer je vragen blijft houden over je voeding en je je zorgen maakt over de wijze waarop jij tijdens de zwangerschap eet en drinkt, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts of verloskundige. Die kan je bijstaan met raad en adviezen.
Onthoud dat de gezondheid van je kindje en van jezelf op nummer 1 horen te staan.

Zó belangrijk is gezonde voeding

Samenvattend kunnen we dus concluderen dat gezonde voeding voor, tijdens en na de zwangerschap van het grootste belang is. Zowel voor het welzijn van je kindje als voor je eigen welzijn. Eet en drink daarom zo natuurlijk mogelijk met veel groenten en fruit. Pas op met overdadige suikers en wissel voeding – zoals vlees en vis – regelmatig af. Zo profiteer van je van alle gezonde voordelen uit verschillende soorten voeding en weet je zeker dat je niks tekort komt.
Wanneer je nog twijfels hebt over je voeding en de wijze waarop je eet en drinkt, kun je het beste langsgaan bij je verloskundige of huisarts. Deze heeft alle wijsheid in huis en kan je helpen om een aangepast dieet gedurende je zwangerschap te krijgen, of je geruststellen omdat je al op de goede weg bent.