Gefeliciteerd, je bent in blijde verwachting, of net moeder geworden én je hebt een drukke baan. Dan komt al snel de vraag naar boven  hoe je die drukke baan combineert met de opvoeding en verzorging van je baby. Jouw leven verandert namelijk ingrijpend door de komst van een baby. Het effectief omgaan met tijd is belangrijker dan ooit! In deze blogpost lees je meer over hoe je omgaat met een drukke baan en de zorg voor jouw baby.

Het toverwoord: plannen, plannen en plannen

Wil je alle ballen in de lucht blijven houden? Dan is plannen belangrijker dan ooit met de komst van een baby. Wil jij na de bevalling snel de draad weer oppakken en aan het werk? Dan is een goede planning essentieel. Zorg ervoor dat je weet waar je aan toe bent en wat je moet doen op een dag om zo minder mogelijk stress te ervaren. Geef je ook nog eens borstvoeding? Zorg dan dat je jouw voedingsmomenten en het kolven goed plant.

Je klaarmaken voor het werk was draaide voorheen vooral om jezelf. Jezelf aankleden, eten en klaarmaken. Maar met een baby heb je ‘s ochtends een heel andere, intensieve routine. Sta daarom op tijd op om genoeg tijd te hebben om jouw baby te verzorgen én jezelf klaar te maken om te gaan werken. Wanneer je alles de avond van tevoren plant en je vast het een en ander klaarlegt, heb je in de ochtend een stuk minder stress. Leg bijvoorbeeld jouw outfit en de spullen van jouw baby ‘s avonds al klaar.

Niets is zo vervelend als geen schone flesjes in huis te hebben met een hongerige huilende baby. Zorg dus voor een goede en gedisciplineerde schoonmaakroutine om zo het huis goed op orde te houden. Was bijvoorbeeld na iedere maaltijd alle flesjes direct om zodat je altijd een schoon flesje in huis hebt.

Het is goed om te weten dat de plannen die je vooraf maakt, niet altijd zo lopen als dat je had gedacht met een baby. Een baby heeft zo zijn specifieke behoeftes en houdt daarbij geen rekening met jouw planning. Door een vaste routine kun je wel heel wat rust in huis brengen, maar wees ook niet ontevreden wanneer dingen niet altijd volgens plan verlopen. Het hoort er nu eenmaal bij.

Vraag om hulp

Veel jonge moeders willen zichzelf bewijzen of voelen zich slecht wanneer ze om hulp vragen. Als moeder faal je nooit wanneer je om hulp vraagt. Het moederschap komt met vallen en opstaan en daarbij kan iedereen wel wat extra hulp gebruiken. Zeker wanneer je een drukke baan combineert met het moederschap is hulp zeker welkom. Hulp kan komen van je partner, oppasdagen van opa’s en oma’s of even aan jouw buurvrouw of vriendin vragen of zij een half uurtje wilt oppassen wanneer je echt niet anders kan.

Met de komst van een baby, komt ook een hoop was en rommel kijken. Wanneer je veel werkt en de zorg van een baby op je neemt, heeft het huishouden minder vaak prioriteit. Toch is het fijn om in een schoon huis binnen te komen na een lange dag werken. Huur bijvoorbeeld een schoonmaakhulp in om het je zelf wat makkelijker te maken.

Prioriteiten stellen

De combinatie van een drukke baan en een baby is een pittige situatie. Gebroken nachten met belangrijke vergaderingen en verplichten op werk en thuis. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen. Wat is belangrijk in jouw leven en wat kun je wel eens laten schieten? In sommige situaties wordt je helaas gedwongen om een keuze te maken. Het is dan belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat voor jou en je kindje het belangrijkst is. Is jouw baby bijvoorbeeld ziek, maar heb je die dag een belangrijke bespreking? Luister dan naar jouw gevoel en stel prioriteiten voor jezelf.

De komst van de baby en een drukke baan. Het is een bijzonder intensieve combinatie. Wil je na de zwangerschap meteen weer aan het werk? Zorg dan dat je jouw zaakjes goed op orde hebt. Bepaal wat voor jou belangrijk is, vraag om hulp wanneer dat nodig is en durf nee te zeggen.