Ouders sparen vooral voor studiekosten van hun kinderen

Kleine kinderen worden groot. En als ze dan toch groot worden, wil je natuurlijk dat ze uiteindelijk goed terechtkomen. Veel ouders sparen daarom speciaal voor hun kinderen. Voor de korte en de langere termijn. Want kinderen zijn nu eenmaal niet goedkoop. Een lidmaatschap van een sportclub bijvoorbeeld is best kostbaar. En vaak wil je nog wat meer geld achter de hand hebben, zodat ze een goede start kunnen maken met een studie. Sparen voor je kinderen, is natuurlijk een hartstikke leuke manier van sparen. Hoe haal je daar het meeste uit?

Zet je ook geld opzij voor je kinderen? En waarmee wil je ze straks een financieel zetje in de rug geven? Een bijdrage in de studiekosten staat bij de meeste mensen bovenaan het lijstje met spaardoelen voor hun kinderen. In hun studietijd worden ze echt zelfstandig. En ze gaan merken dat het leven niet goedkoop is. Tel maar op: kamerhuur, collegegeld, boeken, boodschappen, uitgaan, sporten. Dat kost een flinke duit. Het liefst wil je dat ze daar zo weinig mogelijk voor hoeven lenen. Daarnaast is het lastig in te schatten wat studeren ‘straks’ kost. Het is geruststellend als je daar financieel goed op voorbereid bent.

Nabije toekomst

Ook voor de kortere termijn is het handig om voor je kinderen wat geld achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld voor het behalen van een rijbewijs, een leuke stedentrip, hippe nieuwe kleding bij de start van het schooljaar of voor de contributie van een sportvereniging. Of misschien wil je ze verrassen als ze een goed rapport hebben gekregen. Wat je ze ook wilt bieden; voor alle doelen geldt: hoe eerder je start met sparen, hoe meer je ze kunt geven.

Meevallers opzij zetten

Wil je het spaargeld voor je kind sneller laten groeien? Zet dan af en toe een groter bedrag op je spaarrekening. Je kunt daarvoor mogelijke financiële meevallers gebruiken. Dat kan zijn een (deel van je) 13e maand, een erfenis of een extra zakcentje van opa en oma. En niet te vergeten: de kinderbijslag. Al zet je hiervan steeds maar een klein beetje opzij, dat schiet voor de langere termijn toch lekker op!

Doelsparen

Met een rekening als Doelsparen kun je op een leuke en veilige manier een mooi bedrag voor je kinderen sparen. Heb je meer kinderen? Open dan voor elk kind een Doelspaarrekening. Verschillende banken bieden de mogelijk om een rekening een naam te geven en een leuke foto toe te voegen. Misschien een portretje van nu ze nog zo schattig zijn. Ook het doelbedrag kun je instellen. Stort vervolgens elke maand geld op de rekening(en) en je spaart je doelbedrag zonder moeite bij elkaar.

Op zoek naar nog meer tips om te sparen? Lees vijf tips op het MoneYou blog.