Trots op je lichaam, ook na je zwangerschap

Voor de meeste vrouwen is het krijgen van een kindje een van de mooiste momenten uit hun leven. En de bewondering voor hun lichaam die zoiets bijzonders presteert, is vaak intens. Totdat na de bevalling blijkt dat datzelfde lichaam ze helaas een beetje in de steek laat. Het overkwam ook Mirjam die in een periode van vier jaar tijd drie kinderen op de wereld zette: “Ik heb enorm genoten van mijn zwangerschappen. Liep als een trotse pauw rond. Mijn borsten waren prachtig vol en ook mijn buik mocht wat mij betreft gezien worden. Maar een paar maanden na de geboorte van mijn derde zoontje sloeg die trots plotseling om. Ik was altijd heel slank geweest. Hoefde nooit op mijn gewicht te letten. Maar nu lukte het me ineens niet meer om die laatste kilo’s eraf te krijgen. En ook mijn borsten kregen hun oude vorm niet meer terug. Ik voelde me niet meer thuis in mijn lichaam na mijn

zwangerschappen.”

Eindeloos trainen
Zoals zoveel vrouwen ging ook Mirjam hard aan de slag om haar lichaam weer in shape te krijgen. “De eerste paar weken heb ik nog rustig aan gedaan. Mijn lichaam moest echt even herstellen. Daarnaast had ik eerder ervaren dat het geven van borstvoeding mij zou helpen om snel af te vallen na zwangerschap. Na zes weken ben ik langzaam weer wat gaan sporten. En na drie maanden ging ik echt weer intensief trainen. Het hielp allemaal niet. Mijn altijd zo strakke buikje bleef slap. En nadat ik overstapte op flesvoeding bleef er ook van mijn borsten niets meer over. Ik was echt in zak en as. Tot ik las over de mommy make-over…”

Lieve én stralende mama
De mommy make-over is een behandeling speciaal voor vrouwen die worstelen met de naweeën van hun zwangerschap. Bij ABC Clinic uit Breda hebben ze er veel ervaring mee. Directeur Jorn Kielman: “Uit onderzoek is gebleken dat bij tweederde van de vrouwen hun lichaam blijvend verandert. Bij de een gaat het daarbij om slappe borsten na zwangerschap, de ander heeft last van een minder stevig buikje en overtollige kilo’s. De mommy-make-over is dan ook een ingreep waarbij we, afhankelijk van de situatie, verschillende correcties kunnen uitvoeren.” Voor Mirjam was het dé oplossing. “Ik heb er wel even over na moeten denken, had niet gedacht dat ik dit ooit nodig zou hebben. Uiteindelijk heb ik toch de stap gezet. Ik kon gewoon niet meer naar mezelf kijken in de spiegel. Mijn borsten zijn nu weer mooi vol. En ook mijn buikje is weer als vanouds. Ik ben er zo blij mee. Tot een paar maanden geleden was ik vooral een lieve mama. Sinds mijn mommy make-over ben ik er ook eentje die weer straalt!”