Je bent zwanger, van harte gefeliciteerd! Je zult merken dat niet alleen je hele lichaam verandert, je voelt ook reggezond zwanger 6elmatig teveel druk door allerlei dingen die je moet regelen. En dat is niet goed, niet alleen voor jezelf maar ook niet voor je baby.

Daarom hier 6 tips om ontspannen je zwangerschap te volbrengen. De meeste kun je zelf prima uitvoeren, maar met een zwangerschapsmassage kun je je ook nog eens heerlijk laten verwennen!

1. Neem dagelijks de tijd voor ontspanning.
Ontspannen moet je leren, en dat gaat het beste door er iedere dag genoeg tijd voor te nemen. Zeker als je veel last van stress hebt is het heel belangrijk om er regelmatig mee bezig te zijn. Je zult zien dat het steeds beter gaat als je op vaste momenten tijd voor jezelf neemt. Even een tijdschrift lezen, een televisieprogramma kijken, gewoon even nergens aan denken.

2. Denk aan je houding.
Als je zwanger bent wordt al het bind- en steunweefsel zachter. Samen met het extra gewicht van je kindje zorgt dit voor een verkeerde belasting op al je gewrichten, met name op je rug en je bekken. Het is daarom belangrijk om bij iedere beweging goed aan je houding te denken. Door simpelweg altijd je rug recht te houden kun je veel klachten voorkomen.

3. Zorg voor beweging.
Zorg minimaal een half uur per dag voor voldoende beweging. Dat geeft niet alleen ontspanning, ook je doorbloeding verbetert en je slaapt er goed door. Het maakt in principe niet uit hoe je beweegt. Doe gewoon wat je het plezierigst vindt: je kunt actief in huis zijn, maar ook een stukje fietsen of lopen.

4. Zorg voor frisse buitenlucht.
Er is niets zo ontspannen als genieten van de frisse buitenlucht. Dat geeft je méér energie, terwijl je als de zon schijnt ook nog eens extra vitamine D opneemt. Als het dus maar een beetje goed weer is: pak de fiets of de benenwagen!

5. Laat je verwennen met een zwangerschapsmassage.
Een zwangerschapsmassage is niet alleen heel ontspannen, maar het helpt ook tegen rugpijn en spanningen. Het is een speciale ontspanningsmassage puur en alleen voor zwangere vrouwen. Je moet dat wel laten doen door iemand die kennis van zaken heeft, het liefst een officieel erkende masseur. Eventueel zou je ook je partner een massage kunnen laten geven, maar laat het dan heel voorzichtig doen. Je buik is daarbij zeker verboden gebied!

6. Neem voldoende slaap
Naast alle hiervoor genoemde activiteiten is het ook heel belangrijk om van voldoende slaap te genieten. Dat kan heel lastig zijn als je zwanger bent, maar je moet het echt goed proberen. Meestal helpt het als je wat eerder dan normaal naar bed gaat en je bijvoorbeeld met behulp van oordopjes de geluiden om je heen buitensluit. Er zijn speciale kussens te koop met behulp waarvan je je buik en rug kunt ontlasten.

Als je deze 6 tips opvolgt ben je er zeker van dat je zwangerschap méér ontspannen en daardoor met minder lichamelijke problemen zal verlopen!

Klik hier om nog meer tips voor een gezonde zwangerschap