34 weken zwanger - Ontwikkelingen van jou en je baby

Gewicht baby: 2250 gram
Lengte baby: 42 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 34 weken zwanger

 

Ontwikkelingen van je baby bij 34 weken zwanger

Ogen: Bij een ongeboren baby zijn de kleuren van de baby blauw. Na de geboorte worden de oogjes blootgesteld aan het licht en dan wordt de definitieve kleur gevormd. Je baby knippert (als hij of zij wakker is) ook meer met de ogen en kan steeds beter het licht van donker onderscheiden.
Gewicht: In de laatste fase van je zwangerschapsperiode is het neemt je baby nog flink in gewicht toe. Dit is erg belangrijk want dit heeft alles te maken met de weerbaarheid tegen ziektes en besmettingen.

Vroeggeboorte

Goed nieuws: als je baby aan het einde van deze week geboren zou worden dan heeft het een overlevingskans van 99%! Dat geeft een prettig gevoel, toch?
In voorgaande weken is er over dit onderwerp ook al veel gesproken. Vanaf week 24 kan je kindje overleven met speciale zorg in een couveuse. De overlevingskansen zijn bij 24 weken nog niet zo heel groot. Maar als je kindje nu, bij 34 weken zwanger, geboren zou worden dan zou het veel hogere overlevingskansen hebben. Het hangt een beetje van het gewicht en eventuele complicaties af of je baby nog even in een couveuse moet verblijven.

Afscheiding van lanugo (donshaartjes)

Je baby verliest in deze periode zijn of haar lanugo (donshaartjes). Want deze was nodig om je baby warm te houden. het lanugo is nu, wegens de aanwezigheid van voldoende vet, niet meer nodig. Dit verliezen van de haartjes begon enkele weken geleden en is nu bijna afgerond. De donshaartjes komen terecht in het vruchtwater. Je baby kan deze inslikken, dit kan echter geen kwaad. Sterker nog: het spijsverteringssysteem wordt hierdoor gestimuleerd op gang te komen. Dit is dan ook de eerste ontlasting die je in de poepluier zult aantreffen. Deze ontlasting is een groen-zwarte substantie en wordt meconium genoemd.

Afname groei

Je baby zal niet meer hard groeien, echter zal je kindje wel nog een paar honderd gram per week aan gewicht toenemen. De grootte van jou buik zegt overigens niets over de grootte van je baby. Een zwangere vrouw met een enorme buik kan nog steeds een klein kindje krijgen en andersom ook: een vrouw met een relatief kleine zwangere buik kan ook een bovengemiddeld grote baby ter wereld brengen.

De omvang van je buik wordt mede bepaald door jouw postuur, het vocht in je lichaam, de hoeveelheid vet dat je vasthoudt en de massa van je buikspieren.

Als je een klein postuur hebt dan zal je buik naar voren komen wegens ruimtegebrek in je lichaam. Langere vrouwen hebben ‘meer ruimte’ en zullen daarom ook een iets minder grote buik hebben dan kortere mensen.

Shoptips Week 34

Zwangerschapskleding
kinderwagen

Informatie over jou bij 34 weken zwanger

Je bent 34 weken zwanger en de kinderkamer is bijna klaar. Je hebt een voorraad luiers ingeslagen en de was gedaan. Nu is het wachten geslagen. En hopelijk, als alles goed gaat, moet je nog ongeveer zes weken wachten. Geniet dus van die tijd. Binnenkort draait alles wat er in en rond het huis gebeurt om de baby, en dat blijft nog wel even zo.

En wat gebeurt er dus zoal met de baby, en met jezelf, deze week?

De baby neemt heel veel ruimte in. Daarom werken niet alle organen van het eigen lichaam op een normale manier en moet je na een kopje koffie hard lopen om op tijd op het toilet te zijn. De baby heeft een beetje ruimte van de blaas ingepikt, vandaar.

Je kunt niet in slaap komen

Je bent 34 weken zwanger en uitgeput omdat je niet alleen je eigen gewicht moet dragen, maar ook dat van je gegroeide baarmoeder, de zwaardere borsten en het gewicht van de baby. Die baby drijft ook nog eens in een vloeistof, ook zwaar dus. En waarom val je dan niet in slaap? Is het omdat je blaas blijft schreeuwen om te worden geleegd? Is het omdat je sinds week 27 al niet in staat bent geweest om een comfortabele slaaphouding te vinden? Of komt het omdat je hersenen niet ophouden met lijsten te maken van dingen die je nog moet doen? Of omdat je die toespraak bij zwangerschapsgym maar niet uit je hoofd kunt zetten?
Dat zijn allemaal redenen waarom je zo slecht slaapt, en er zijn er nog wel een paar meer te vinden. Vijfenzeventig procent van de vrouwen die 34 weken zwanger zijn hebben moeite met slapen.

Bepaalde posities bij het slapen gaan zullen het makkelijker maken in slaap te vallen. En meestal, wanneer je eenmaal slaapt, blijf je ook een tijdje slapen. Als je niet op je rug kunt slapen, omdat je dan duizelig wordt, moet je eens proberen op je zij te gaan liggen.

Als je midden in de nacht het gevoel krijgt alsof er mieren in je benen wonen, wees gerust, het is niet zo. Het zijn ook geen vlooien of ander ongedierte, maar frisse, koele lakens op je bed leggen kan wel helpen. Je bloedsomloop heeft problemen, ook al omdat je meer bloed hebt, ook voor de baby. Daardoor heb je last van het rusteloze benen syndroom, net als veel zwangere vrouwen.

Kijk ook eens op onze pagina over slapen tijdens de zwangerschap voor meer informatie over dit onderwerp.

Hoe ga je bevallen

Ben je 34 weken zwanger, dan is nu de tijd om na te denken hoe je de bevalling wilt hebben. Als alles gezond is kun je beter geboorte geven zonder een keizersnede. Dat blijft een operatie, hoe goed en ervaren je gynaecoloog ook is, en operaties zijn niet zonder risico.

Zwangerschap is geen ziekte of kwaal die behandelt moet worden, het is een natuurlijk proces waarvoor het menselijke, vrouwelijke lichaam perfect is toegerust. Luister niet naar de bakerpraatjes van andere vrouwen, die vinden het alleen maar leuk je bang te maken. Overleg met je arts en je verloskundige en stel eventuele vragen aan hen.

Of je heel de familie uitnodigt, met videocamera’s en mobieltjes, of de bevalling alleen wilt volbrengen, thuis of in het ziekenhuis, moet je helemaal zelf weten, hoewel je man ook mee mag praten natuurlijk, maar leg het wel vast.

Geboorteplan

De beste manier om dit allemaal uit te werken is om een geboorteplan op te maken; een informeel document dat je met je partner, familie en verzorgers samen op kunt maken. Het is mogelijk dat een overeenkomst een discussie losmaakt, maar het is beter dat nu te doen. Het hebben van een gedrukt exemplaar van het plan in je medisch dossier zal nuttig zijn om je zorgverleners en voor je partner die voor je moet spreken als de weeën te sterk worden.

Als er geen muziek op de verloskamer is, zet dan wat leuke stukjes op je MP3 speler. Rustige muziek, die je al kent en die je mooi vind. Muziek om bij te mediteren, gregoriaans muziek misschien, waar je rustig van wordt. Maar zoek wel muziek uit die uitnodigt tot luisteren, het moet een afleidingsmanoeuvre zijn voor tijdens de bevalling.

Weet je al waar je wilt bevallen? Thuis of in het ziekenhuis? In week 30 hebben we het hier uitgebreid over gehad.
Maak hieronder jou keus kenbaar en bekijk wat de rest kiest.

Waar wil jij bevallen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Kinkhoest

Pas op voor kinkhoest! Deze infectie (ook wel pertussis genoemd) van de luchtwegen is zeer besmettelijk en gevaarlijk voor baby’s. Kinkhoest kan voor hevige hoestbuien zorgen.
Wanneer te maken krijgt met kinkhoest raken de luchtpijp en bronchiën ontstoken door de bacterie genaamd Bordetella pertussis.
Voor kinderen en baby’s jonger dan 12 maanden is deze ziekte zelfs levensbedreigend.
Kinkhoest is zeer besmettelijk. De besmetting vindt plaats door vochtdruppeltjes uit de mond en neus die door het hoesten of niezen in de lucht terecht komen. Een andere persoon kan deze dan inademen en zo ook besmet worden met de Bordetella pertussis bacterie. De incubatietijd (periode tussen besmetting en ziekte) is meestal tussen de 7 en 14 dagen.
Je kunt het beste plaatsen vermijden waar kinkhoest kan heersen. Voorbeelden hiervan zijn kinderopvang en kleuterscholen. Maar dat valt natuurlijk niet mee als je een ander kindje daar naar toe moet brengen of afhalen.

Bevallen zonder knipje of scheuren

Alle zwangere vrouwen willen het liefste bevallen zonder extra ingrepen zoals een knipje toe te passen. Maar als de bekkenbodem niet goed uitgerekt is of als het hoofdje te groot is dan zal dit toch noodzakelijk zijn. Je kunt de kans van een knipje verkleinen door speciale zwangerschapsolie te gebruiken. Hierdoor wordt het gebied tussen de vagina en anus (perineum) soepeler en kan dus makkelijker kan meebewegen tijdens de bevalling. Dit verkleind de kans op een knipje.

Aandachtspunten voor de pappa

Nu het grote moment steeds dichterbij komt is het belangrijk voor de pappa om op de volgende zaken te letten:

  • Bereikbaar zijn (mobieltje altijd opgeladen en geluid aan)
  • Zorgen dat er altijd benzine in de auto is voor het geval dat het opeens nodig is

Brandend maagzuur

In de laatste weken van je zwangerschap kun je nog steeds last hebben van brandend maagzuur en harde buiken. Doordat je baarmoeder tegen je maag drukt wordt het maagzuur wel eens omhoog geduwd. Hierdoor voel je een zurig en branderig gevoel in de keel. Je kunt eens proberen om een kussen in de rug te leggen bij het slapen. Je bovenlichaam ligt dan hoger dan je maag. Als dit niet helpt kun je eens contact opnemen met je huisarts om te vragen of hij je een maagzuurremmer wilt voorschrijven. Vergeet uiteraard niet te vermelden dat je 34 weken zwanger bent!

Ga je thuis bevallen? Zorg dan voor klossen. Deze haal je (gratis) op bij het rode kruis bij jou in de buurt. Zorg dat je bed op 80cm hoogte staat. Op deze hoogte kan de kraamhulp en de verloskundige jouw het beste helpen tijdens de bevalling. Je mag deze klossen nu al ophalen, want de kans dat de bevalling zich voordoet wordt met de week hoger.

Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage is een prettige ervaring voor je lichaam. Het is goed voor je bloedcirculatie, je spieren worden soepeler en je ademhaling wordt rustiger. Tijdens de massage kun je lekker genieten van de rust e34 weken zwanger buikn de verzorgende handen die je masseren en na de massage voel je je een stuk beter.

Veel zwangere vrouwen melden dat ze na een zwangerschapsmassage beter slapen, minder stress hebben en dat ook de rugpijn minder wordt. Je doet er dus goed aan om eens bij jou in de buurt te informeren naar een instantie is die zwangerschapsmassage geeft. Wellicht kan jou verloskundige hierin adviseren.

Als je medische klachten hebt moet je deze natuurlijk eerst aan de persoon melden die de massage geeft. Maak je je zorgen over deze klachten in combinatie met een zwangerschapsmassage? Informeer dan eerst even bij je huisarts en vraag of een zwangerschapsmassage in jouw geval geen kwaad kan.

De bevalling komt steeds dichterbij

Je bent nu 34 weken zwanger en het grote moment van de bevalling komt steeds dichterbij! Deze komende weken moet de pappa zorgen dat hij altijd bereikbaar is! Want de kans dat het kindje geboren wordt word met de week groter! Dus aanstaande pappa, zorg dat je mobiel altijd aanstaat en dat je ‘m altijd kunt opnemen (dus ook tijdens vergaderingen). Stel een (indien mogelijk) een aparte ringtone in je mobieltje als de mamma belt! Dan weet je zeker dat je moet opnemen! Maar dan moet de mamma alleen bellen als het echt belangrijk is. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen: zorg dat de tas (vluchtkoffer) klaar staat.

Zwangere Buikjes Week 34

Manuela - 34 weken zwanger

Wilma - 34 weken zwanger

Peggy 34 weken zwanger

Bianca Foppen 34 weken zwanger

Danielle Knook 34 weken zwanger

Ernando-Mariska 34 weken zwanger

Ashlinn Sterks 34 weken zwanger