26 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 720 gram
Lengte baby: 34 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 26 weken zwanger

Hersenen

Zoals in week 25 vermeld is worden de hersenen opgedeeld in kwabben, deze ontwikkeling zet zich deze maand voort. Er zijn 3 kwabben:

  • voorhoofdskwab: bewegen, coördineren van bewegingen, oplosvermogend denken, plannen (meer info: wikipedia)
  • pariëtale kwab: spelen een rol bij het integreren van de zintuiglijke informatie en bij het ruimtelijk denken. Zij bestaan uit (van voor naar achter) de primaire en secundaire somatosensorische cortex, de posterieure pariëtale cortex en de secundaire visuele cortex. (bron wikipedia). Ook wordt in deze week bepaald of je baby rechts of linkshandig zal zijn.
  • occipitaalkwab: het kleinste en verst naar achteren liggende hersendeel is, draagt zorg voor het verwerken van visuele informatie

Longen

De ontwikkelingen van de bloedvaten in de longen gaat gestaag door. De longen vertakken zich elke week weer verder (vergelijk dit met een boom). De luchtpijp verdeeld zich in 2 delen (bronchiën), deze zijn beide een beetje smaller dan de luchtpijp zelf. De 2 bronchiën vertakken zich dan weer in andere bronchioli en deze zijn dan ook weer smaller. Deze vertakking gaat nog even door totdat de bronchioli uitkomen in de longblaasjes. De ontwikkeling van de longen stopt niet na de geboorte, deze gaat nog een paar jaar door. Wist je dat het oppervlakte van de longen van een volwassen mens een tennisveld kan beslaan?

Ogen

Zoals in week 24 vermeld zal je kindje een van deze weken voor het eerst zijn of haar ogen openen. Dit kan al in vanaf week 24 gebeuren maar ook een of 2 weken later. De ogen zijn deze week wel helemaal compleet ontwikkeld. Wist je dan alle ongeboren kindjes blauwe ogen hebben? Er is per baby wel verschil in de blauwtint, deze kan bij de ene baby wat lichter zijn dan bij de andere baby.
Wanneer het kindje geboren is verandert de kleur van de ogen in de definitieve kleur.
De ogen werken nu nog niet zo goed, maar dat komt nog wel. Je baby kan nu wel al een klein beetje licht van donker onderscheiden.

Lawaai

Het gehoor26 weken zwanger baby van je baby is ondertussen ook goed door ontwikkeld. En je baby krijgt eigenlijk wel wat lawaai op zich af in je buikje! Denk maar eens aan het gerommel vanuit je darmen, het ruisen van het bloed en het kloppen van je hart.

Daarnaast komen er ook nog eens geluiden van buitenaf die je baby te verwerken krijgt. Het brein van je baby is nu zover doorontwikkeld dat het al kan reageren op geluiden van buitenaf. We hebben dit al eens eerder gezegd: neem vaak momentjes op de dag waarop je lekker rustig gaat zitten en praat eens met je ongeboren baby. Liedjes zingen is ook erg goed. Zo raakt je baby al een beetje gewend aan je stem. Ook mag de pappa eens een woordje wisselen met de je baby, zo went de kleine spruit ook een beetje aan de stem van de pappa.

Placenta

De placenta heeft aan het einde van deze week de maximale grootte bereikt. Je kindje gaat natuurlijk wel lekker door met groeien. En daardoor krijgt ie het de komende weken steeds krapper!

Shoptips Week 26

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 26 weken zwanger

Nu je 26 weken zwanger bent, ben je aangekomen in het laatste trimester van je zwangerschapsperiode. In dit laatste trimester sluit je de zwangerschapsperiode af. Je kunt nog wel last krijgen van zwangerschapskwaaltjes zoals pijn in de rug, opgezwollen enkels en26 weken zwanger buik vooral in de laatste weken: last van je grote buik die je overal mee naar toe moet slepen!

Nesteldrang

Ook is nesteldrang een veel voorkomend fenomeen onder zwangere vrouwen in de 2e helft van hun zwangerschap. Je wilt dan dat alles schoon is en dat alle uitgestelde klusjes in huis af zijn voordat de kleine geboren wordt. Het kan zelfs zover gaan dat je wilt dat alle aangekochte babykleertjes opnieuw gewassen moeten worden! De aanstaande pappa krijgt hier veel onder te lijden want hij mag mooi meehelpen! Geen zorgen pappa, na de zwangerschap is dit allemaal weer voorbij!

Sporten gaat moeizamer

Als je nog steeds aan sport dan wel lichaamsbeweging doet zul je merken dat dit steeds moeizamer gaat met 26 weken zwanger. Je bent sneller buiten adem en de rondjes wandelen worden steeds korter. Zwangere vrouwen in deze periode van hun zwangerschap kunnen niet meer al te veel aan sport doen. Maar toch is en blijft lichaamsbeweging nog steeds goed voor je.

Al wel met mate want je hebt ook genoeg rust nodig. Daarom is zwemmen de oplossing! Het is heerlijk ontspannend en bovendien voel je je ook even gewichtloos als je lekker op het water dobbert. Een heerlijke ervaring!

Wist je dat er zelfs speciale zwemlessen zijn voor zwangere vrouwen?
Deze ‘zwangerschapszwemlessen’ hebben vaak warmer water dan normaal en hier worden ook speciale oefeningen gedaan waardoor voorbereid wordt op de bevalling. Neem eens contact op met een zwembad bij jouw in de buurt en vraag eens naar de mogelijkheden.

Verstopping of juist diarree

Door de groei van de baarmoeder worden je ingewanden opzij gedrukt. Je darmen krijgen het hierdoor ook minder ruimte. En daar kun je wel eens last van krijgen. Zo kunnen zwangere vrouwen wel eens last krijgen van verstoppingen (obstipatie) of diarree. Dit kan allemaal geen kwaad. Blijf wel goed eten en drinken tijdens je zwangerschap.

Harde buiken

Het kan zijn dat je bij 26 weken zwanger en in de komende weken last gaat krijgen van een ‘harde buik’.
De oorzaak hiervan is dat je baarmoeder (je baarmoeder is een holle spier) zich al gereed begint te maken voor de komende bevalling. De spieren van je baarmoeder trekken zich dan samen als voorbereiding op de weeën.
Tijdens het samentrekken van de spieren (de oefenweeën) voelt je buik als een harde bal. De pijn valt wel mee.
Een harde buik is wel een signaal van je lichaam dat je het even rustig aan moet doen.

In de 4e maand van de zwangerschap zorgen deze samentrekkingen voor de oprekking van je baarmoeder zodat deze groter wordt voor de groter wordende baby. Weinig vrouwen merken hier iets van in de 4e maand.

Zwangere Buikjes Week 26

Manuela van Meer - 26 weken zwanger

Lise van der Gouw - 26 weken zwanger

Rinske Van Erkel 26 weken zwanger

Elke - 26 weken zwanger

zwangerschapspagina op facebook