22 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 440 gram
Lengte baby: 28 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 22 weken zwanger

Gevoel in de vingertoppen

22 weken zwanger - Bij 22 weken zwanger is het centrale zenuwstelsel zover ontwikkeld dat het gegevens van de ledematen van je baby kan ontvangen. Het gevoel in de vingertoppen wordt hiermee openbaart en je baby zal hiermee meteen gaan experimenteren door het eigen gezicht en de navelstreng proberen te voelen. Voorwerpen oppakken kan je baby nog niet, dit duurt nog even.

Smaakpapillen

Wist je dat je baby deze week al kan proeven? Nou ja nog niet zo goed als wij, maar het begin is er! De eerste smaakpapillen worden deze week ontwikkeld en sterke smaken kan je baby al proeven. Als je een maaltijd met pittige kruiden hebt verorbert kan de smaak van het vruchtwater hierdoor beïnvloed worden. Pas dus vanaf nu op met het eten van pittig eten!

Slaaphouding

Je baby slaapt nog het grootste gedeelte van de dag. Je kindje begint nu al met het ontwikkelen van zijn of haar favoriete slaaphouding. Deze slaaphouding zal je kindje na de geboorte nog steeds aanhouden. Elk kindje heeft zo zijn of haar eigen slaaphouding. De ene slaapt met beide knietjes opgetrokken, de andere juist met gekruiste benen en weer een ander ligt het liefst met de kin op de borst.

Ontwikkeling hersenen

Tijdens 22 weken zwanger ontwikkelen de hersenen en het zenuwstelsel zich steeds verder door. Verschillende signalen zoals proeven en voelen kunnen nu al waargenomen worden. De kleine handjes van je baby zullen hier dankbaar gebruik van maken door het eigen gezichtj22 weken zwanger babye, buikje en beentjes te betasten. Ook zal hij/zij aan de navelstreng trekken en spelen. Wees maar niet ongerust, je baby heeft lang niet genoeg kracht om iets te beschadigen. Na de geboorte als je baby een paar maanden oud is zal het zenuwstelsel zover ontwikkeld zijn om pas echt gericht voorwerpen vast te pakken, nu wordt hier de basis van gelegd. Ook kan je baby nu al beginnen met proeven. De eerste smaakpapillen zijn aanwezig en kan nu alleen nog maar enkele smaken proeven zoals pittige smaken.

Onderhuidse vetlaag

De ontwikkeling van de onderhuidse vetlaag gaat alsmaar door. Je baby wordt hierdoor lekker mollig en begint al aardig op een pasgeboren baby te letten. De rimpeltjes in de huid zullen elke week verminderen doordat de huid steeds strakker gaat staan door de toename van het onderhuids vet.

Oogjes

De oogjes van je baby zijn bij 22 weken zwanger nog steeds gesloten. Maar onder de oogleden gaat de ontwikkeling van de ogen hard door. De iris is al gevormd maar heeft nog geen kleur.

Vruchtwater

De hoeveelheid vruchtwater blijft ook nog toenemen. Rond week 10 had je baby ongeveer 40ml vruchtwater, nu bij 22 weken is dit ongeveer 500ml. Bij week 36 zal het vruchtwater het maximale volume hebben bereikt van ongeveer 1000ml (1 liter). Voor meer informatie zie de tabel onderaan deze pagina.

Shoptips Week 22

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 22 weken zwanger

Nu je 22 weken zwanger bent zul je merken dat je gewicht deze weken hard gaat toenemen. Per week zul je ongeveer 500 gram in gewicht toenemen. Maak je niet te veel zorgen om deze gewichtstoename.22 weken zwanger buik
Vers fruit en rauwkost is zijn ook goede snackvervangers. Probeer elke dag nog te sporten/bewegen. Je zult wel merken dat sporten elke week wat vermoeiender wordt. Je bent sneller buiten adem. Luister goed naar de signalen van je lichaam en forceer niets. Neem rust als dit nodig is. En bovendien: lekker wandelen is ook al een goede lichaamsbeweging.

Herken je dit? Steeds meer mensen willen maar wat graag je buik betasten!

  • Je buikt trekt enorm aan om aan te voelen. Ze is lekker zacht, mooi en rond.
  • Je partner zal ook wel moeite hebben om er af te blijven!

Maar soms kan het ook irritant zijn. Je hebt er lang niet altijd behoefte aan dat Jan en alleman aan je buik zitten. Op momenten dat je dit niet wilt kun je het beste je eigen handen op je buik leggen. Dit is een teken van bescherming van je kindje en dit schrikt mensen onbewust om je buik te betasten.

Nesteldrang

Herken je dit bij jezelf ook? Veel vrouwen in deze periode van de zwangerschap krijgen opeens last van nesteldrang. Alles moet dan schoon en netjes zijn voordat de baby geboren wordt! Ook worden de babykleertjes nog eens goed gewassen. Als de (aanstaande) pappa hierbij mee wil helpen wordt dit natuurlijk zeker gewaardeerd!
Maak je geen zorgen, deze nesteldrang gaat vanzelf wel weer over. Ook dit verschijnsel hoort bij de zwangerschap, zelfs al bij 22 weken zwanger!

Niet afvallen!

Ga in geen enkel geval proberen af te vallen. Als je gaat afvallen kan dit schadelijke gevolgen hebben voor je ongeboren baby.  Veel vrouwen vinden zich zelf (afgezien van de groei van de baarmoeder) te dik worden tijdens de zwangerschap. Je lichaam heeft juist nu voldoende voedingsstoffen nodig voor jouw en je baby.
Bovendien komen er tijdens het afbreken van vetcellen schadelijke stoffen vrij die via de bloedsomloop ook bij je baby terecht komen. Wat je wel kunt doen is snoepen beperken. Neem dan liever fruit en drink water om de drang van het snacken in te dammen. Of neem  een cracker of beschuit met iets lekkers erop. Bovendien ben je na je bevalling het grootste gewicht al meteen kwijt, namelijk de baby en de placenta. De overige kilootjes (het vocht) verdwijnen na enkele maanden na de geboorte ook wel.

Toename vruchtwater

De hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder neemt in de loop van je zwangerschap snel toe. Ter vergelijking:
12 weken zwanger: 50ml vruchtwater
20 weken zwanger: 400ml vruchtwater
36 weken zwanger: 1000ml vruchtwater

Bij 22 weken zwanger heb je dus iets meer dan 400ml vruchtwater.

Zwangerschapsdiabetes

Ongeveer 10 procent van de zwangere vrouwen krijgen te maken met zwangerschapsdiabetes. Bij zwangerschapsdiabetes worden jij en je baby blootgesteld aan een hoge concentratie suiker. Dit is een ongezonde situatie. Meestal wordt je op het einde van het 2e trimester getest door je arts op zwangerschapsdiabetes. Hiervoor wordt je bloedsuikergehalte gemeten en soms ook nog een glucosebelastingproef uitgevoerd. Zijn er in je familie gevallen van suikerziekte / diabetes bekend? Meld dit dan aan je arts, of verloskundige. Dan is het zeker goed om zo'n test te laten uitvoeren.

Babykleertjes

Probeer niet al te veel babykleertjes te kopen van één maat! Natuurlijk is het heerlijk om verschillende winkels te bezoeken om babykleertjes te kopen. Maar zodra je baby geboren is groeit het zeer snel en zullen de kleinste maatjes na 2 weken al niet meer passen! Bovendien krijg je bij kraambezoek ook nog eens de nodige babykleren en rompertjes.
Wil je online ook eens rondsnuffelen naar babykleertjes? Voor het gemak hebben we hier enkele links naar websites op een rijtje gezet waar je snuffelen naar babykleertjes. Online kopen is vaker goedkoper dan in een winkel omdat webwinkels minder personeel nodig hebben. Het voordeel is dan voor jouw!

Prenatal

Bol - Babykleren

Zwangere Buikjes Week 22

Daniëlle - 22 weken zwanger

Susan - 22 weken zwanger

Jessica Koenders - 22 weken zwanger

Rhontjee - 22 weken zwanger